2015-01-12 09:44

Tendinte in internetul mobil in Europa Centrala si de Est

Tendinte in internetul mobil in Europa Centrala si de Est

Apple, lider pe segmentul tablete. Samsung, gigantul pe smartphones. Traficul maxim pe PC se inregistreaza in cadrul orelor de lucru, traficul pe tablete mai ales seara si in weekend. Smartphone-urile sunt folosite in mod egal de-a lungul intregii zile cu un varf de intensitate seara. In Romania, 9% din tot traficul de internet se genereaza de pe dispozitive mobile. Mai multe informatii, in cel mai recent raport Gemius “Consumers go mobile”.

Conform datelor, in 2012 traficul mobil reprezenta doar 3% din traficul total de internet din Europa Centrala si de Est. Acum procentul a crescut la 10%. GSMA Intelligence, organizatia mondiala a operatorilor de telefonie mobila, anunta ca in ultimul trimestru din 2013 penetrarea cardurilor SIM a depasit 100% in aproape toate tarile din Europa Centrala si de Est.

 Tara cu cel mai ridicat procent de trafic mobil este Croatia, unde in Iunie 2014, peste 20% din toate afisarile de pagina au fost generate prin intermediul dispozitivelor mobile. Lituania, Slovacia, Serbia, Turcia, Macedonia si Estonia inregistreaza de asemenea valori peste media din regiune. Pe de alta parte insa, o serie de tari figureaza cu un trafic mobil relativ scazut: Romania, Bulgaria si Rusia (9%), Belarus (9%), Ucraina (5%) si Moldova (1%).

Apple, lider pe segmentul tablete. Samsung, gigantul pe smartphones

Atat in Romania cat si in regiune Apple este cel mai popular producator de tablete: in Iunie 2014, 71% din afisarile din Romania s-au generat de pe iPads. Insa, isi pierde treptat pozitia de lider in Europa Centrala si de Est, din cauza cresterii in popularitate a tabletelor Samsung. In ceea ce priveste piata de smartphones, Samsung este lider incontestabil: 45% din afisarile din Romania din Iunie 2014 s-au inregistrat de pe telefoane Samsung. 

Obiceiurile de folosire a internetului difera in functie de dispozitiv

Datorita numarului mare de device-uri, comportamentul utilizatorilor a devenit din ce in ce mai complex, iar obiceiurile de folosire a internetului difera in functie de dispozitiv. In timpul saptamanii 52% din traficul de pe PC se genereaza in timpul orelor de lucru (intre 8 si 17), in timp ce in weekend, pattern-ul se schimba si traficul se inregistreaza dupa-masa si seara. In ceea ce priveste tabletele, in timpul saptamanii acestea sunt utilizate mai ales dupa-masa, intre ora 18 si ora 23, pe cand in weekend sunt folosite de-a lungul intregii zile, de la 9 dimineata la 11 seara, cu un maxim de intensitate intre 10 si 11 p.m. Smartphone-urile sunt folosite in mod egal de-a lungul intregii zile, dar ating un varf intre 9 si 11 p.m. in timpul saptamanii si intre 9 si 10 p.m in weekend.

Raportul complet se poate descarca gratuit de la link-ul urmator: http://gemi.us/qcakd.

To clipboard> Drukuj

Tipul continutului

raport

Tara

Romania

Vrei sa afli mai multe?

Contact

Primeste toate stirile, opiniile si ghidurile intr-un singur mail!

Newsletter