2015-09-24 12:44

iPhone vs iPad in Europa Centrala si de Est

In 2010 cand Steve Jobs a lansat primul iPad, in intreaga presa internationala s-a raspandit un val de scepticism in legatura cu succesul acestui nou device. Azi, in tari ca Moldova, Rusia, Slovenia si Ucraina, iPad-ul a devenit chiar mai popular decat iPhone-ul. Cate afisari de pagina se genereaza de pe cele doua dispozitive Apple in tarile din Europa Centrala si de Est, intr-o analiza Gemius pentru paginademedia.ro.

In Aprilie 2015 Apple a sarbatorit 39 de ani de la infiintare. De atunci si pana azi, compania din Silicon Valey a inovat in continuu si s-a pozitionat pe piata hi-tech ca un brand premium. Krzysztof Majkowski, consultant la Gemius sustine ca in anumite tari ca Rusia sau Moldova, produsele Apple sunt percepute ca un simbol al statutului ceea ce ar putea explica procentul ridicat de trafic inregistrat de pe aceste dispozitive. In luna martie a acestui an, 52% din traficul mobil din Rusia era generat de device-uri Apple. Tot Majkowski spune ca piata de mobile din Rusia difera de celelalte piete din Europa din cauza restrictiilor impuse de stat si a marilor jucatori prezenti pe piata. El sustine de asemenea ca actuala situatie politica si evolutia rublei pot afecta intr-o oarecare masura cota de piata Apple pe termen lung. Asadar, cu toate ca traficul mobil generat de device-uri Apple este in continuare semnificativ, se poate observa o usoara descrestere de 8 procente fata de 2014.

 

In Romania, iPhone-ul se situeaza pe primul loc ca numar de afisari de pagina cu un procent de 23% din totalul traficului prin browser de pe dispozitive mobile. iPad-ul ocupa locul 2 inregistrand cu 10 procente mai putine afisari generate.  Anul trecut in schimb, iPad-ul se bucura de o mai mare popularitate - 30% din traficul mobil fiind generat de pe tabletele Apple si doar 15% de pe iPhone.

 

In regiune, iPhone-ul e lider de afisari de pagina in Estonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ungaria, Croatia, Serbia, Turcia, Bulgaria. Singurele tari in care iPad-ul inca inregistreaza mai mult trafic mobil sunt Rusia, Moldova, Slovenia si Ucraina.

 

La nivel international, Apple continua sa-si consolideze pozitia pe piata in urma vanzarilor record ale noului produs Apple Watch. Potrivit unui studiu derulat de Slice Intelligence[1], Apple a primit aproape 1 milion de pre-comenzi pentru Apple Watch in ziua lansarii pe piata. Comparativ, de-a lungul anului 2014 s-au vandut doar 720.000 de Android Smartwatches si aproape 4.6 milioane de dispozitive wearable.[1] http://intelligence.slice.com/first-apple-watch-data-one-just-isnt-enough

To clipboard> Drukuj

Tipul continutului

analiza & infografic

Vrei sa afli mai multe?

Contact

Primeste toate stirile, opiniile si ghidurile intr-un singur mail!

Newsletter