2014-10-23 12:41

46% dintre utilizatorii de internet din Republica Moldova locuiesc in Chisinau

Studiul gemiusAudience derulat de Gemius in parteneriat cu BATI releva cateva diferente de folosire a internetului intre utilizatorii din Chisinau si cei din restul regiunilor.

In septembrie 2014, in Republica Moldova, s-au inregistrat in total 1,46 milioane de utilizatori de internet. 45.6% dintre acestia locuiesc in Municipiul Chisinau, unde se impart in procente aproape egale de femei si barbati: 22.58% femei si 23.02% barbati. 12 ore si 47 de minute este timpul mediu petrecut pe internet intr-o luna de un utilizator, iar md.mail.ru, reteaua de socializare Odnoklassniki.md si site-ul de anunturi 999.md sunt cele mai populare site-uri in randul internautilor din capitala Moldovei. In ceea ce priveste distributia pe varste, tinerii sunt cei mai activi, mai mult de 28% dintre utilizatori avand varsta cuprinsa intre 20 si 39 de ani.

Doar 18.3% dintre utilizatorii de internet ai Republicii Moldova provin din Regiunea Nord (care cuprinde Municipiul Bălţi, raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Ocniţa, Rîşcani, Sîngerei, Soroca). Aici, distributia pe sexe se face la fel ca si in Chisinau, ponderea de utilizatori de 18.3% se imparte in procente aproape egale de femei si barbati: 9.13%, respectiv 9.15%. In topul popularitatii se regasesc tot site-urile md.mail.ru, reteaua de socializare Odnoklassniki.md si site-ul de anunturi 999.md cu o acoperire de 64%, 61% si respectiv 22%. Timpul mediu petrecut pe internet de userii din Regiunea Nord este aproape dublu fata de cei din capitala (aproximativ 23 de ore/utilizator/luna).

La fel de mult timp petrec online si cei din regiunea centrala (Raioanele Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni), inregistrand o medie de 24 de ore per utilizator/luna. Aici intalnim 23.43% din populatia de internet a Republicii Moldova distribuita pe sexe in 12.5% femei si 11% barbati. Dat fiind faptul ca exista o concentratie mai mare de utilizatoare, topul popularitatii site-urilor se schimba putin, reteaua de socializare Odnoklassniki.md, regasindu-se aici pe primul loc cu un procent de 65% reach.

Trecand mai departe la regiunea de dezvoltare Sud (Raioanele Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căuşeni, Cimişlia, Leova, Ştefan Vodă, Taraclia), aceasta a inregistrat in septembrie 2014 aproximativ 145.000 de utilizatori de internet, care reprezinta 9.92% din intreaga populatie online a Republicii Moldova. Utilizatorii de aici petrec cel mai mult timp pe reteaua de socializare Odnoklassniki.md (in medie 28 de ore si 33 de minute pe luna), prin urmare, nu e nici o surpriza faptul ca acest site se bucura si de cea mai mare acoperire din regiune 63,5%. Spre deosebire de regiunea centrala, aici intalnim putin mai multi utilizatori barbati (5.16%), decat femei (4.76%).

 

To clipboard> Drukuj

Tipul continutului

analiza

Industrie

Advertising, Media

Tara

Moldova

Vrei sa afli mai multe?

Contact

Primeste toate stirile, opiniile si ghidurile intr-un singur mail!

Newsletter